ЗАВРШНИЦА 35.СМЕДЕРЕВСКИХ СВЕТОСАВСКИХ СВЕЧАНОСТИ

Светосавском академијом и уручењем признања и награда добитницима, у Смедереву су синоћ настављене 35. Светосавске свечаности, које се одржавају од 22. до 27. јануара.

Традиционално, поводом Савиндана, град Смедерево  као  покровитељ манифестације награђује најуспешније колективе и појединце који су се посебно истакли у различитим областима рада и стваралаштва.

Светосавска академија започела је извођењем Светосавске химне, коју је отпевао хор смедеревске Основне школе „Доситеј Обрадовић“, а затим је о највећем српском просветитељу и светитељу  Светом Сави, беседу изговорио  Стефан Јовановић, докторанд на Богословском факултету у Београду и парох Једанаесте парохије смедеревске.

Према одлуци Организационог одбора 35. Светосавских свечаности, најзначајније признање за 2023.годину  које град овим поводом додељује, припало је Ансамблу народних игара и песама за изузетне резултате у области народне игре и очувања народне традиције. Ансамбл је дао изванредан допринос у промоцији и очувању богате културне баштине нашег краја, заслужујући признање за свој континуирани рад и посвећеност.

Гостовао је у великом броју европских земаља,такмичарски и на ревијалним фестивалима, хуманитарним  програмима и свечаним приликама, одакле се враћао са бројним наградама.

 На 21. Међународном фестивалу фолклора „ С Фестивалс Саримсакли“ у Турској, у 2023. години освојио је две награде. Прву, за најбољи сценски наступ и главну награду  Гран при „ Бесим Биберовић“ као апсполутни победник фестивала.

У оквиру трећег Републичког фестивала који је одржан почетком децембра прошле године, смедеревски Ансамбл народних игара и песама освојио је друго место, међу такмичарима из још 17 ансамбала.

Награда за стваралаштво младих за 2023. годину отишла је у руке  Василију Вујићу, ученику завршног разреда Музичке школе „ Коста Манојловић“ Смедерево. Реч је о ђаку са просеком 5,00 који је учествовао на међународним такмичењима младих пијаниста, као и на међународним и републичким такмичењима из солфеђа и теорије музике, на којима је углавном освајао прва места. Василије се истиче својом изузетном музикалношћу, компонује, надарен је, вредан и свестран ученик, учествовао је на многобројним наступима и концертима.

Признања је добитницима  уручила председница Привременог органа града, Јасмина Војиновић која је Савиндан честитала и колективима и ученицима основних и средњих школа као и породицама које славе Светог Саву.

„ Данас смо се окупили да у свечаној атмосфери прославимо Светог Саву, великог просветитеља и светитеља.

Ова свечаност је уједно и прилика да укажемо на значај који наша заједница придаје развоју школства. Град Смедерево, као део ове богате традиције, уложио је и улаже напоре у развој образовног система, подржавајући ученике, наставнике и све који доприносе унапређењу знања и културе. Посебно истичемо постигнућа наших школа, просветних радника и ђака који својим радом чине наш град бољим местом за живот.

Свети Сава нам свима поручује да је образовање светлост која осветљава пут ка бољој будућности. Нека ова свечаност буде тренутак радости, инспирације и заједништва“, рекла је између осталог  Јасмина Војиновић.

Домаћин овогодишњих Светосавских свечаности била је Основна школе „ Доситеј Обрадовић“.

Њени ученици заједно са својим наставницима приредили су пригодан програм који су извели у оквиру синоћне Светосавске академије.

 Тај задатак наредне године имаће колектив и ђаци Основне школе „Света Младеновић“ из Сараораца.

У програму овогодишњих Светосавских свечаности  пригодним изложбама, промоцијама књига, предавањима и концертима  учествовале смедеревске установе културе, основне и средње школе, али и вредне домаћице смедеревских месних заједница које су своје умеће у прављењу славских колача показале у оквиру смотре „Славски колач“.


Изаберите језик »
Skip to content