У СМЕДЕРЕВСКОМ АТАРУ ПШЕНИЦА ПОЖЊЕВЕНА СА 90 ОДСТО ПОВРШИНА

Градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић  данас је са својим сарадницима задуженим за област пољопривреде одржала састанак на тему овогодишње жетве пшенице.

У односу на  раније уобичајене рокове  за почетак жетве, ове године она је кренула петнаестак дана раније, па је хлебно зрно у смедеревском атару  до сада већ скинуто са 90 одсто површина.

Због велике количине падавина и снажног невремена које је почетком ове недеље захватило подручје Смедерева жетва је тренутак прекинута и према препорукама стручњака, уколико то временске прилике дозволе, она би могла да се настави већ сутра.

Према речима Горана Павловића, члана Градског већа задуженог за пољопривреду, прошле јесени на територији града Смедерева посејано је око 4800 хектара озиме пшенице. Без обзира на врло неповољне услове сетве и током вегетације, нарочито крајем зиме са веома високим температурама неуобичајеним за март и април, овогодишњи род пшенице се креће од четири до осам и по тона по хектару са квалитетом зрна од 77 -84 хектолитра, што је изнад стандарда од 76 кг по хектолитру. Просечан принос са пожњевених 90 одсто површина износи 5,8 тона по хектару.

 Крај жетве пшенице на смедеревским ораницама очекује се средином следеће недеље.


Изаберите језик »
Skip to content