УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА СУБВЕНЦИОНИСАНУ НАБАВКУ КОТЛОВА

У Градској управи у Смедереву данас су потписани уговори са грађанима  који су конкурисали  за субвенционисана средства за набавку нових котлова на гас и пелет у оквиру пројекта за смањење загађења ваздуха из индивидуалних ложишта на територији града Смедерева.

Реч је о бесповратним средствима која су  обезбеђена уз заједничку подршку Министарства заштите животне средине и локалне самоуправе.

„ Укупна вредност овог пројекта је  3,16 милиона динара, при чему је учешће града 50 процената, односно 1,58 милиона динара. На конкурс се пријавило 19 домаћинстава, једно је у међувремену одустало, а један захтев је одбачен због неиспуњења услова, док је услове испунило 17 домаћинстава. Средстава за набавку котла на пелет одобрена су за четири домаћинства, а 13 домаћинстава је добило средства за набавку котла на гас. Субвенција износи 50 одсто од вредности укупне инвестиције са ПДВ-ом, а максимално 110.000 динара са ПДВ-ом за набавку котлова на пелет, односно 85.000 динара са ПДВ-ом за набавку котлова на гас“, рекла је градоначеница Смедерева Јасмина Војиновић  на свечаности уручења уговора. Навела  да град Смедерево већ трећу годину, кроз јавне позиве подсећа грађане да могу конкурисати и за остале различите мере енергетске санације кућа и станова: за замену дотрајале столарије, старих котлова, за постављање различитих врста изолација, уградњу топлотних пумпи и постављање соларних панела, а затим подсетила да се ефекти поменутих мера не огледају само у смањеним рачунима и уштеди у кућним буџетима, већ да они доприносе и заштити животне средине што и јесте циљ локалне самоуправе.

„Заинтересованост грађана за ове мере из године у годину је све већа и зато вас позивам да пратите јавне позиве и да конкуришете за субвенције у области енергетске ефикасности“, апеловала је градоначелница.

У Градској управи на истој свечаности данас су потписани и уговори са извођачима који ће као трећа страна уговора бити ангажовани у реализацији наведеног пројекта за смањење загађења ваздуха из индивидуалних извора.


Изаберите језик »
Skip to content