АМБАСАДОРКА БЕЛГИЈЕ Nj.E. CATHY BUGGENHOUT У ПОСЕТИ ГРАДУ СМЕДЕРЕВУ

Данас је Амбасадорка Белгије Cathy Buggenhout обишла град Смедерево и тим поводом
градоначелник Јован Беч је угостио у просторијама Градске управе. На самом улазу у Градску управу где ју је сачекао и градоначелник Беч који јој је пожелео добродошлицу, имала је прилике да види стари српски обичај гошћења уз погачу и со, као и присуство деце у народној ношњи. Поред градоначелника, амбасадорку је сачекао и начелник Градске управе Милко Мишковић, као и чланица Градског већа ресорно задужена за културу, туризам и информисање Маја Ћирковић.
Најпре на самом почетку нашег разговора желим да истакнем да сам функцију амбасадорке преузела у августу 2022. године, а да сам од пре месец дана изашла из Београда. Била сам у Панчеву и Новом Саду, а Смедерево је моја трећа дестинација. У плану је посета градовима Ћуприја и Ниш. Након тога, ћемо видети који је од ових градова економски најинтересантнији.

Metech је изузетно значајна компанија за наш град, јер запошљава велики број суграђана.
Ми смо заправо врло захвални што су изабрали баш Смедерево које има преко 100.000 становника за инвестирање. Морам да истакнем да је Смедерево један од оних градова у Србији који је пре неких десетак година имао велики проблем са незапосленошћу која је износила изнад 15.000, а сада захваљујући политици председника Александра Вучића који се борио за опстанак Железаре тај број је више него смањен. Град има одличну сарадњу са компанијом Metech и свакако да смо спремни да пружимо пуну подршку на даљем путу развоја, проширења и усавршавања компаније – истакао је градоначелник Беч у разговору са Амбасадорком.
Када је реч о Смедереву много сам читала о вашем граду и можда се заправо ту и најбоље припремила. Ваш град има веома богату историју.
Такође, знам да су Кинези преузели сада HBIS 2016. године, као и да имате веома успешну Индустријску зону. Била сам директор канцеларије за улагања у Вашингтону и конзул у Њујорку, тако да знам колики је изазов привући и задржати стране инвеститоре у држави.
Metech је једна врло успешна и активна компанија, која је посвећена Слободној зони чији је она део 30 одсто. Такође, желим да истакнем да је компанија веома задовољна пословањем у вашем граду, као и да колико знам желе да прошире фабрику. Сигурна сам да ће на том путу имати вашу безусловну подршку јер они су веома конструктивни сарадници – рекла је Амбасадорка Cathy Buggenhout.

Такође, било је речи и о зеленој економији. Градоначелник је нагласио да је пре десет година највећи проблем у Србији било како преживети. -Драго ми је да смо данас захваљујући политици председника Републике Србије Александра Вучића дошли у ситуацију да разговорамо о зеленој економији и заштити животне средине.
Када говоримо о Смедереву ми већ две године, колико сам на месту градоначелника имамо бројне конкурсе када је у питању заштита животне средине – рекао је градоначелник Беч.
Амбасадорка Buggenhout је истакла како је свуда у свету велики проблем када је у питању заштита животне средине, али и да је присутна велика борба како политичара тако и грађана да се тај проблем реши, али да постоје и они људи који то теже прихватају.
На крају разговора, усагласили су своја мишљења и Амбасадорка Белгије Cathy Buggenhout и градоначелник Беч да је присуство компаније Metech веома значајно за град Смедерево и све грађане који су запослени, као и њихове породице и да ће им Град бити на располагању за све оно што им је неопходно на путу проширења и успешног пословања.
Значајно је истаћи да број запослених у компанији Metech у константном порасту, у 2021. години био је 422 радника, док је у 2022. години достигао 600 запослених. Осим дугогодишњег стабилног пословања у Смедереву од 2005. године, значајна је и чињеница да је Слободна зона Смедерево основана на иницијативу управо белгијске фирме Metech, као облик јавно-приватног партнерства.Изаберите језик »
Skip to content