ГРАЂАНИМА УРУЧЕНИ УГОВОРИ О СУФИНАНСИРАЊУ МЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ

Град Смедерево је једна од 131 локалне самоуправе  у Србији које су у 2023. години добиле средства од Министарства рударства и енергетике  за програм подршке  енергетске санације кућа и станова  за грађане који су конкурисали за ову врсту субвенције.

Подсетимо, пред крај прошле године субвенције за побољшање енергетске ефикасности добила су 83 домаћинства.

Градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић и чланица Градског већа Снежана Ранковић, задужена за урбанизам, комуналне делатности и заштиту животне средине, данас су на свечаности уприличеној у Скупштинској сали града уручиле уговоре за још 82 корисника који су се одазвали прошлогодишњем јавном позиву за реализацију мера  енергетске санације.

Највише, 64 захтева грађана односила су се на замену столарије, 10 на замену или уградњу  котлова на гас и пелет, а три за уградњу топлотних пумпи. За уградњу соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије  субвенционисано је четворо корисника, док ће два корисника средства искористити за санацију фасада, речено је на додели уговора.

„ За локалну самоуправу  у Смедереву интерес грађана је увек на првом месту и ми због тога континуирано показујемо одлучност да помогнемо својим суграђанима у смањењу потрошње енергије, али и да допринесемо побољшању квалитета животне средине. Пуну подршку у томе нам пружа Министарство рударства и енергетике и наша сарадња са њим је на завидном нивоу. Укупна средства која су Република Србија и град Смедерево предвидели за ову намену у прошлој години износила су 25 милиона динара, од којих је 10 милиона динара учешће града“, рекла је на градоначелница Јасмина Војиновић и истакла да је град Смедерево пре два дана потписао  и уговоре са одабраним извођачима радова од којих су добијена обећања да се веома брзо приступа реализацији  послова потребних за спровођење мера енергетске санације.

Позвала је и грађане да подрже пројекат „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији“који ће трајати до 30. новембра 2027. године.


Изаберите језик »
Skip to content