ЈОШ ЈЕДНА ГОДИШЊИЦА ПЕТОЈУНСКЕ ТРАГЕДИЈЕ 1941. У СМЕДЕРЕВУ

Град Смедерево обележио је 82 годину од Петојунске експлозије, једне од највећих трагедија у историји нашег града. Тог дана од експлозије муниције, депоноване у Смедеревској тврђави, погинуло је неколико хиљада људи из Смедерева и околине. Узрок трагедије, као и тачан број настрадалих до данас није утврђен. Од силине експлозије две трећине зграда и кућа у Смедереву је било срушено или оштећено.

У дванаест часова свештенство смедеревске црквене општине, са представницима Града Смедерева, замеником председнице Скупштине Града Смедерева Бранче Стојановић и чланицом Градског већа ресорно задуженом за културу, туризам и информисање Мајом Ћирковић и члановима породица страдалих у Петојунској трагедији, одржало је парастос погинулима на Старом смедеревском гробљу.

Писак локомотиве у 14 сати и 14 минута означио је тренутак када се тог 5. јуна давне 1941. године зачуо прво прасак код главног улаза у Тврђаву, након чега је избио пожар. У знак сећања на страдале венце су на Споменик 5. јуни положили представници руководства града, градоначелник Смедерева Јован Беч и чланица Градског већа ресорно задужена за културу, туризам и информисање Маја Ћирковић. Поред њих, венце су положили и представници Градског одбора СПС – а, Градског одбора СУБНОР – а, Удружење цивилних инвалида рата, Удружење потомака ратника 1912 – 1918. година, породице погинулих и деца из Гимназије Смедерево.

Присутнима се обратила и директорка  Музеја у Смедереву Татјана Гачпар, која је указала на значај и важност обележавања овог датума за историју нашег града и генерације које долазе. -Ове године обележавамо 82 године од разорне експлозије сакупљених убојних и других експлозивних средстава у Смедеревској тврђави која се догодила 5. јуна 1941. године. Овај догађај, као мало који пре и после њега остаће уписан у јавном сећању Смедеревски и Смедереваца, али и читаве Србије, како због изузетно великог броја пострадалих, тако и због незапамћеног разарања Смедерева. У четвртак 5. јуна 1941. године у 14 часова и 14 минута недалеко од главне капије Смедеревске тврђаве избила је експлозија која се претворила у серију снажних детонација које су проузроковале велика разарања читавог града. Многе од јавних зграда и приватних кућа потпуно су порушене, а само мали број остао је неоштећен. Експлозија у Смедеревској тврђави 5. јуна 1941. године била је једна од највећих трагедија која је погодила српски народ од Априлског рата 1941. године и успостављања немачке окупационе управе у централном делу Србије све до масовних страдања цивила у Крагујевцу и Краљеву октобра исте године – нагласила је између осталог директорка Гачпар.

На крају је присутне подсетила да се сваки пут када прођу поред Споменика 5. јун 1941. године, Спомен – костурнице на Старом гробљу или уђу у Смедеревску тврђаву сете Петојунске трагедије.

Традиционално су ученици Гимназије, у славу својих другова и другарица, који су тог истог дана примили дипломе и у цвету младости отишли у вечност, извели свој пригодан програм. У име гимназијалаца програм су извели ученици другог разреда Гимназије Теодор Лорић и Јована Симић. Након тога, присутни су имали прилике да чују и ученицу Средње музичке школе ,,Коста Манојловић“ из Смедерева Марију Ђурђевић.


Изаберите језик »
Skip to content