НАЈАВА НОВЕ КИНЕСКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СМЕДЕРЕВУ

После дводневне историјске посете председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга који је заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем потписао Заједничку изјаву о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградње заједнице Србије и Кине са заједничком  будућности у новој ери у разговорима два председника посебно  је истакнут велики велики значај рада смедеревске железаре, односно компаније ХБИС која је највећи извозник из Србије и запошљава више од 5000 наших суграђана.

Република Србија и Народна Република Кина су доказале да чврсто и искрено пријатељство може превазићи огромне географске раздаљине.

Кинеска страна је опредељена да и даље инвестира у Србији, али и у Смедереву.

Према оквирном споразуму, који је у име Владе Републике Србије  са компанијом  China Energy International Group, данас потписала министарка енергетике и рударства Дубравка Ђедовић Хандановић, локација за изградњу Рафинерије нафте опредељена је и налази се на територији града Смедерева у површини од око 114 хектара.

Према информацијама из Канцеларије Националног савета, са Кином су урађена детаљна истраживања и анализе нафтног тржишта, како у окружењу Републике Србије, тако и шире и потврђен је велики интерес за изградњом оваквог постројења.

Урађене су и анализе за несметани транспорт сирове нафте до локације и добијена су Писма о намерама од стране добављача репрезентативних нафтних компанија које су спремне да за потребе Рафинерије нафте буду добављачи сирове нафте.

Новом рафинеријом нафте ће се смањити енергетска зависност Републике Србије, а њеним радом ће се знатно повећати БДП.

У рафинерији се планира директно ангажовање 700 запослених радника, а посредно биће ангажовано око 2400 радника. На дневном нивоу планирана је производња од 100 хиљада барела нафте.

Процењена вредност пројекта је око 2,4 милијарде евра, која је директна кинеска инвестиција.

Након данас потписаног Оквирног споразума  наставиће се  са законском процедуром у погледу јавних увида, пројектовања и избора дефинитивног добављача рафинеријске опреме, која ће бити у складу са највишим еколошким и другим стандардима како предвиђеним позитивним законима Републике Србије, тако и важећим на територији Европске уније.


Изаберите језик »
Skip to content