ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ ДАН ПОБЕДЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Одавањем поште жртвама и полагањем венаца  код споменика „Три хероја“ у Смедереву је данас обележено 79 година од завршетка Другог светског рата.

Подсећајући на велике људске и материјалне губитке  током рата као и на страдања које је претрпео сам град Смедерево под немачком и фашистичком окупацијом, Зоран Тошић из  Градског одбора СУБНОР-а је истакао да се садашње и будуће генерације морају сећати страшних злочина учињених нашем народу.

На споменик „ Три хероја“ у градском парку где се налазе бисте народних хероја Ивана Стефановића Србе, Светомира Младеновића Свете и Миливоја Стојковића Миће, венце су у име града положили заменик и помоћник градоначелнице Смедерева Владимир Нешић и Бранко Милановић, а затим и представници Градских одбора СПС-а и СУБНОР-а, Удружења потомака ратника 1912-1918. и  смедеревског Друштва за развој братских односа Руска федерација-Република Србија и Република Белорусија.

Девети мај се обележава и као Дан Европе који је установљен као дан сећања на декларацију француског министра спољних послов Роберта Шумана из 1950. године која се сматра првим званичним кораком у настајању Европске уније.


Изаберите језик »
Skip to content