ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА НАТО БОМБАРДОВАЊА

Комеморативним окупљањем  код Споменика страдалим у бомбардовању 1999. године, у Смедереву је данас обележено 25 година  од почетка НАТО агресије на  Савезну Републику Југославију.

После интонирања химне и минута ћутања, читања имена свих погинулих војника и полицајаца из Смедерева, венце и цвеће на споменик положили су : представници Команде гарнизона Пожаревац, руководство града Смедерева, делегација Полицијске управе Смедерево, породице палих жртава, представници Градског одобра СПС-а, делегација Удружења резервних војних старешина, СУБНОР-а, Удружења ратних добровољаца и поштовалаца 1912-1918 и Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида.

„ И после 25 година, још увек се питамо зашто је 1999. године заказало међународно право и зашто је авијација 19 моћних земаља света кренула на један мали народ који никада није водио освајачке, већ само ослободилачке ратове.

Не можемо да заборавимо разарање земље и погибије наших војника, полицајаца, наше деце и цивила. Већ прве вечери бомбардовања гађани су војни положаји на подручју Вучака, а у наредним данима уследили су напади на Индустријску зону, резервоаре Југопетрола, мост на Дунаву који спаја Смедерево и Ковин, трафостаницу у кругу Железаре и друге локације.

Осим материјалне штете, нажалост у пролеће 1999. године суочили смо се и са губицима наших 14 суграђана и ми смо данас зато овде поред споменика са њиховим именима да им одамо почаст јер су својим животима платили велику цену за слободу наше земље. Њихова храброст исписана је  великим словима наше историје, рекла је градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић  на комеморативном скупу.

За породице палих жртава организован је и пријем у Плавој сали града.

 У бомбардовању  1999. године које се десило на тлу Србије, током 78 дана операције назване „Милосрдни анђео“ нанета је огромна материјална штета , однето је више од 2500 живота, од тога 79 дечјих, док је 12.500 људи рањено.


Изаберите језик »
Skip to content