ОБЕЛЕЖЕНА ОСМА ДЕЦЕНИЈА ОД СТРАДАЊА ДРУГОВЧАНА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Комеморацијом, парастосом  и полагањем венаца код споменика на Пољани у  Друговцу данас је обележено осам деценија од трагичног страдања мештана овог смедеревског села  у Другом светском рату.

Подсетимо, четири корпуса Јогословенске војске у отаџбини 29. априла 1944. године извршили су напад на село у коме се налазио Друговачки партизански батаљон и једна чета Космајског одреда.

После вишесатне борбе, у раним послеподневним часовима партизански борци су се извукли, а четници су тада ушли у село и привели већу групу мештана на два места у центру Друговца, на тзв“Пољану „ и у црквену порту.

„ У сећању Друговчана и Смедереваца 29. април 1944. године остао је упамћен као веома трагичан дан. То је дан када смо изгубили 72 становника Друговца, дан када је запаљено 120 кућа у селу, дан када је опљачкано 200 домаћинстава.

Данас смо овде да одамо почаст свим страдалим жртвама, да се присетимо тог страшног догађаја, да се подсетимо да се ова трагедија никада више не сме догодити“, рекла је на комеморацији Александра Мијатовић, чланица Градског већа града Смедерева.

Венце на споменик страдалима у Друговцу данас су поред представника локалне самоуправе и МЗ Друговац  положиле и друге бројне делегације и организације.


Изаберите језик »
Skip to content