ОТВОРЕН 11. ТЕАТАР У ТВРЂАВИ

У смедеревском Центру за културу синоћ је отворен 11. Театар у тврђави, позоришни фестивал који ове године љубитељима амбијенталног позоришта доноси шест представа, међу којима је и једна намењена за најмлађу публику.

„ Смедеревска трђава или Ђурђев град пре шест векова био је стециште уметника свих врста. Глумци тадашњег времена наступали су у Малом граду. Ове године, град Смедерево једанаести пут одржава фестивал „Театар у тврђави“ и он афирмише тврђаву, а тврђава је синоним града Смедерева.

Овај фестивал је веома важан за грађане Смедерева који су кроз њега на најбољи начин осетили значај Тврђаве и понос због своје припадности граду Смедереву.

С друге стране, Фестивал је подједнако значајан за културу Србије и за државу Србију, јер сваке године, на једином амбијенталном позоришном фестивалу код нас гостују позоришта из земље и региона и на тај начин се доказујемо као држава која дели исте вредности са земљама у окружењу.

Подунавске земље, као и земље у окружењу, заслужују овакав фестивал, а задовољство је организовати га у Србији, у Смедереву- баш сада, овде и заувек“, рекла је градоначелница Смедерева на свечаности отварања фестивала.

Након отварања на сцени Центра за културу глумци Новосадског позоришта Ујвидеки синхаз одиграли су Шекспировог „Ричарда III“ у режији Дејана Пројковског.

До суботе, 29. јуна на програму су представе: (Пра) Фауст, Скупљачи перја, Комплетна историја позоришта и Рибарске свађе у извођењу глумачких ансамбала Београдског драмског позоришта, Српског народног позоришта Нови Сад , Народног позоришта у Београду, Градског позоришта Бечеј у копродукцији са Студентским културним центром Нови сад  и позоришта „ Сањалица“ који ће за најмлађу публику одиграти представу „ Пепељуга“.

На завршници фестивала, у суботу 29. јуна поводом Међународног дана Дунава наступиће Београдски академски ансамбл хармоника са „ Дунавском симфонијом“.


Изаберите језик »
Skip to content