ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА „ФОНТАНЕ КУПАЊА“

После успешно завршене реконструкције фонтане код зграде „ Парњача“, данас је у Смедереву озваничен и почетак радова на уређењу „Фонтане купања“ која се налази у самом центру града, испред чувеног ресторана Гранд.

Ова фонтана, која је међу Смедеревцима познатија под називом „ Купачица“ је дуги низ година била  незаобилазно  место окупљања и као таква живи у лепим успомена старијих суграђана.

„ Урадили смо пројекат за ову фонтану и посао на њеној реконстукцији поверили смо нашем ЈКП „ Зеленило и гробља“ које је данас отпочело радове. Пре нешто мање од месец дана сопственим капацитетима, уз ангажованје нашег  предузећа, средили смо фонтану преко пута градске пијаце у жељи да Смедереву вратимо препознатљиве тачке града.

Фонтана „ Купачица“ се налази у најлепшем делу града, који је полазна тачка и у близини је ресторана Гранд  и ми већ размишљамо како Смедеревцима да вратимо и ово прелепо здање“, рекла је градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић, приликом обиласка радова.

Према речима Данила Илића, из ЈКП „ Зеленило и гробља“ који је у улози шефа градилишта, прва фаза радова на реконструкцији „ Купачице“ подразумева скидање постојеће керамике до здравог дела фонтане. Након тога уследиће инсталирање нове канализационе, водоводне и електро мреже. Затим ће се наставити са израдом новог техничког дела где ће се налазити филтери  и систем који ће омогућавати да вода кружи, што значи да се води рачуна и о економичности потрошње воде. Реконструкција  и хидроизолација ће како је истакао Илић, бити урађена по свим стандардима струке.

Инвестиција је вредна око 5 милиона динара, а завршетак умивања „Фонтане купања“ је најављен за почетак септембра.

Подсетимо, скулптура „ Купачица“ која је саставни део фонтане је уметничко дело познатог српског вајара Александра Зарина, који је део живота провео у Смедереву.

Реконструкцијом фонтане, Смедерево чува и сећање на овог познатог уметника.


Изаберите језик »
Skip to content