СЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛЕ У ПЕТОЈУНСКОЈ ТРАГЕДИЈИ

У Смедереву је данас обележена осамдесет трећа годишњица Петојунске трагедије.

На данашњи дан 1941. године у Смедеревској тврђави експлодирала је огромна количина  муниције коју је немачка окупациона војска запленила и складиштила у намери да је користи за даља ратовања.

Од силине експлозије страдао је велики део града, а животе је изгубило више хиљада људи.Тачан  број страдалих никада није утврђен.

Осим становника Смедерева, тог 5. јуна погинули су и путници из воза за Велику Плану, матуранти Гимназије који су дошли по своје дипломе, глумци Српског народног позоришта из Новог Сада који су гостовали  у Смедереву и бројни сељани који су  због пазарног дана дошли у град.

У знак сећања на све страдале и време када се догодила трагедија данас се у 14 часова и 14 минута са железничке станице у Смедереву огласио писак локомотиве, а затим је одржан комеморативни скуп.

На Споменик  5. јун венац су у име града Смедерева положили градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић и председник Скупштине града Милан Перић, а затим представници Полицијске управе у Смедереву, породице погинулих, Градски одбор СПС-а, СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида свих ратова, Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида, Удружење цивилних инвалида рата, Удружење резервних војних старешина, Удружење добровољаца, њихових потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918.године и смедеревски гимназијалци.

„Велики број изгубљених живота нас обавезује на стално сећање на овај датум и зато се сваке године окупљамо овде испред Споменика 5. јун да евоцирамо сећање на жртве и трагедију која нас је задесила на самом почетку Другог светског рата.

Пети јун 1941. године је најтрагичнији догађај у историји Смедерева, описан у потресним сведочењима преживелих од који су бројни касније били ангажовани на уклањању рушевина. Захвални смо свима који су допринели томе да град поново оживи и да се развија. Наш задатак је да о свему томе говоримо млађим генерацијама, да их подсетимо на страхоте које смо доживели током рата и укажемо на то колико је био тежак пут опоравка Смедерева након 5.јуна 1941. године“, рекла је градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић.

На Старом гробљу у подне је одржан помен за жртве Петојунске трагедије. На спомен-костурницу, венац су у име града Смедерева  положили заменик и помоћник градоначелнице, Владимир Нешић и Бранко Милановић.

Пригодан програм поводом обележавања 83. годишњице Петојунске трагедије извели  су смедеревски гимназијалци, ученици Музичке школе „ Коста Манојловић“ и Хор „ Кир Стефан Србин.


Изаберите језик »
Skip to content