У САРАОРЦИМА У РАД ПУШТЕНА НАЈВЕЋА СОЛАРНА ЕЛЕКТРАНА У СРБИЈИ

У присуству бројних званица у  Сараорцима данас је званично у рад пуштена највећа соларна електрана у Србији чија је укупна снага 9,86 мегавата.

Вредност инвестиције је 10 милиона евра, а пројекат  је реализовала немачка AVR Group, која у Србији послује од 2017. године, док је кинеска компанија Power China извела радове који су почели у јулу прошле године.

Реч је о фотонапонској електрани, која користи обновљиви извоr енергије – сунчево зрачење за потребе производње електричне енергије која се у потпуности преноси у електродистрибутивну мрежу.

„Овом електраном ће се значајно повећати удео зелене енергије у електроенергетском систему  Србије и она није само допринос смањењу емисије угљен диоксида, повећању зелених мегават часова већ има и додатни бенефит за потрошаче овог краја, јер значи стабилнији напон, поузданије снабдевање и бољи квалитет електричне енергије“, рекао је Бојан Лазић, представник AVR Group на свечаности.

Очекивана годишња производња соларне електране у Сараорцима је 15,1 гигават часова, што је довољно за снабдевање око 2500 домаћинстава. Прикључена је на електродистрибутивни систем повезивањем Лугавчине са једне стране и Лозовика са друге стране, преко чега се  врши напајање и за места Мала Крсна, Скобаљ, Осипаоница.

Према речима Јан Лаихуиа, генералног менаџера компаније Power China, изградња соларне електране у Сараорцима је први пројекат који је ова кинеска компанија реализовала у Србији.

„ Сваке године ће генерисати око 16 милиона киловат часова зелене струје, уз смањење емисије угљен диоксида за 16 хиљада тона, што ће унапредити ниво коришћења чисте енергије и промовисати зелени и одрживи развој“, објаснио је Јан Лаихуи.

Шеф кабинета министарске рударства и енергетике Милан Новаковић је истакао да овај пројекат представља подстрек и осталим инвеститорима да наставе истим путем и најавио да ће ресорно министарство наставити са подршком и развојем обновљивих извора енергије са посебним фокусом на соларне електране.

„ Локална самоуправа у Смедереву је увек расположена за прихватање оваквих пројеката и то се у протеклим месецима огледало у веома коректној сарадњи са инвеститорима. Благодети соларне електране осетиће бројни потрошачи на овом подручју и ово је сигурна траса за имплементацију нових сличних пројеката који доприносе повећању капацитета ове врсте електрана“, рекла је градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић на свечаности пуштања у рад соларне електране у Сараорцима.


Изаберите језик »
Skip to content