У СМЕДЕРЕВСКОЈ ТВРЂАВИ ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ “ ВИТЕЗОВИ И ЛЕГЕНДЕ“

У амбијенту Малог града Смедеревске тврђаве овог викенда одржава се фестивал „ Витезови и легенде“, манифестација која својим програмом посетиоце на тренутак враћа у време средњовековне Србије и доба витештва.

Данас и сутра сви који посете фестивал биће у прилици да погледају борбе витезова, присуствују финалу витешког турнира и уживају у спектаклу игара ватре и мача. По жељи моћи ће да се укључе у интерактивне радионице и тако се опробају у свим занатима  и вештинама попут мачевања и стреличарства. Све то биће употпуњено наступима ансамбала и музичких група као и тачкама средњовековног плеса.

За овај несвакидашњи доживљај  у Малом граду Смедеревске тврђаве као организатори и покровитељи заслужни су Центар за културу, ЈП Смедеревска тврђава, Удружење за очување старих заната и вештина“Бели орлови“ и град Смедерево.

„Смедеревска тврђава, прва престоница спрске деспотовине, саграђена је у тешким временима као бедем који је бранио не само територију већ и срце нашег народа.

На овим зидинама су витезови својим животима исписивали странице историје, бранeћи своје домове, породицу и веру, а њихова оданост и храброст остају трајна инспирација за све нас и подсећају на време када је част била најважнија врлина“, рекла је градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић проглашавајући фестивал званично отвореним.

Пре отварања фестивала „Витезови и легенде“, симболичним пресецањем врпце градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић и председник Скупштине града Милан Перић отворили су  реконструисани мост на улазу у Мали град.

Фестивал „ Витезови и легенде“ поред такмичара из земље ове године окупио је и  учеснике из Румуније, Италије, Француске, Републике Српске…


Изаберите језик »
Skip to content