Права и обавезе власника паса

Slika preuzeta sa sajta Pixabay

Држалац животиња дужан је да држање, узгој, чување, надзор, негу, исхрану, хигијенске услове, лечење, заштиту и добробит домаћих животиња, обезбеди у складу са законским одредбама, који су прописани за сваку врсту животиња посебно, на начин којим се обезбеђује заштита животне околине од загађења било које врсте, као и потпуна заштита од узнемиравања трећих лица (Одлука)

Овим путем желимо да скренемо пажњу на права и обавезе власника паса, како бисмо заједнички допринели очувању јавног реда и мира, као и безбедности свих грађана.

Власништво над псом носи одређене одговорности које треба сви власници да препознају и поштују.

У наставку вам пружамо неколико кључних информација о правима и обавезама које произлазе из власништва над псом.

  • Држање пса под надзором:

Сваки власник пса је дужан да свог љубимца држи под надзором у сваком тренутку. То подразумева да пас мора бити на повоцу приликом шетње ван ограђених простора или у јавним просторима где није дозвољено. На тај начин осигуравате сигурност како вашег пса, тако и других људи и животиња у вашем окружењу.

Држалац животиње-пса дужан је да на улазним вратима – капији, на видном месту, истакне натпис: Чувај се пса

Држалац животиње – пса је обавезан да онемогући његов слободан и неконтролисан излазак ван свог дворишта, као и да спречи његово скакање на капију и ограду и изазивање страха код трећих лица (Одлука)

  • Редовно вакцинисање и чиповање:

Власник је одговоран за редовно вакцинисање свог пса, како би се спречило ширење заразних болести. Такође, обавезно је чиповање паса ради лакшег идентификовања и повратка у случају да се изгубе или побегну. Обе ове мере помажу у очувању здравља паса, али и спречавају потенцијалне проблеме са другим животињама и људима.

  • Одржавање хигијене и чистоће:

Као одговоран власник, дужни сте да одржавате хигијену и чистоћу паса.

Ако пас или мачка запрљају степениште или друге заједничке просторије у објектима вишепородичног становања, површину јавне намене и површину у јавном коришћењу или заједничко двориште објеката породичног становања, држалац животиње је дужан да, без одлагања, запрљану површину очисти и опере, а по потреби и дезинфикује (Одлука)

Могу се користити специјално дизајниране хигијенске кесице за псе.

На тај начин помажете у одржавању чистог и здравог окружења за све грађане.

  • Поштовање правила и ограничења:

Локални прописи и ограничења која се односе на власништво паса, а везани су за Град Смедерево прописани су Одлуком о условима држања поступања и заштите домаћих животиња на територији града Смедерева (Сл.лист града Смедрева бр.9/2021).

Овом Одлуком уређују се услови и начин држања и заштите домаћих животиња на територији града Смедерева, између осталог и прописи који се односе на држање и чување паса.

Надзор над применом ове Одлуке врше одељења Комуналне инспекције и Комуналне милиције, где се предвиђене казнене мере крећу и до 150 000 динара.

  • Социјализација и обука паса:
Slika preuzeta sa sajta Pixabay

Социјализација и обука паса су кључни елементи за стварање доброћудних и добро понашаних љубимаца. Власници паса треба да се постарају да социјализују свог пса како би се навикао на друге животиње, људе и различите ситуације. Такође, обука пса је важна ради успостављања основних команди.

Ово не само да олакшава управљање псом у јавности, већ такође помаже у стварању сигурне и пријатељске околине за све.

  • Заштита од повреда и напада:

Као власник пса, имате одговорност да предузмете све неопходне мере како бисте спречили повреде других људи и животиња. То значи да треба водити рачуна о темпераменту свог пса, посебно ако је склон агресивном понашању. Увек држите свог пса под контролом и будите пажљиви у присуству деце или других паса. Ако приметите било какво небезбедно понашање код свог пса, потребно је да предузмете кораке за решавање тог проблема.

  • Поштовање права других грађана:

Имајте на уму да се велики број људи не осећа удобно и пријатно у близини паса. Стога је важно да поштујете права других грађана и њихову приватност. Ако се налазите у јавном простору или у просторијама које нису намењене псима, будите пажљиви и обазриви како бисте избегли непотребне нелагодности или конфликте.

Надамо се да ће ови подаци бити од користи свим власницима паса у разумевању њихових права и обавеза. Важно је да сви заједно радимо на очувању сигурности, здравља и мира у нашем граду.

Ако као власници паса, препознамо и испунимо своје одговорности, можемо створити пријатељско окружење за све грађане и наше четвороножне пријатеље.

Ваша Комунална милиција


Изаберите језик »
Skip to content